Hundvakt.info

Vår vision: BORÅS BÄSTA HUNDVAKT SERVICE - För att livet blir bekvämare, hunden blir gladare, familjen nöjdare - och vardagen lite lättare för dig och din hund. Hundvakt.info finns till för dig och din hund.

Vad ska valpen äta ?

Torrfoder, burkmat, matrester eller rått kött? Här får du en snabbgenomgång av de begrepp du kan stöta på i djungeln av hundfoder.

1. Torrfoder.  Tycker du att torrfoder är hårt, torrt och trist? Det är inte så illa faktiskt. För det är enkelt att köpa och väldigt praktiskt samt komplett om man ser från näringssynpunkt. 

2. BARF.  En teori att maten grundar sig på idén att hundar är skapta att äta rått kött och ben, precis som vargen. Tänk dig en diet på vom, hjärta, hjärna, lever, ägg och fisk plus en del grönsaker och frukt. Föder du din hund enligt barf (bones and raw food) har du full koll på vilka råvaror hunden får i sig. Däremot är det inte lika lätt att veta om den får i sig alla näringsämnen eller om det råkar slinka med bakterier eller parasiter. Hunden kan också få problem med magen.

3. Burkmat. Oftast är det så att hundar som är kräsna brukar älska burkmat, det är mer praktiskt än färskt våtfoder men blir ofta väldigt dyrt. De flesta burkar innehåller konserveringsmedel och socker och hundar som enbart äter mjuk mat får tandproblem. Att toppa torrfodret med ett par skedar burkmat är en populär metod bland dem som har matvägrare i sin flock.

4. Färskfruset foder. Passar dock inte alla hundar, bäst för hundar som arbetar Mat som är fri från konserveringsmedel och framför allt består av rått kött, inälvor och köttbiprodukter men även potatis och spannmål. Maten är berikad med vitaminer och mineraler. Den här födan gillas av dem som tror på att hunden är skapt att äta rått kött. Den köps i praktiska portionsförpackningar som tinas i kyl. Väldigt hög protein- och fetthalt.

5. Hemlagat.  Rekommenderas INTE att enbart servera det som blir kvar på våra egna tallrikar eftersom vi gärna saltar, kryddar och piffar till maten på ett sätt som inte passar hundarna. Lite matrester har ingen hund dött av (men se till att undvika sådant som är giftigt, till exempel lök och choklad) men ska du gå in för att laga hundens mat själv är det bra att lära sig hur den ska kokas, berikas och vilka råvaror som en måltid bör innehålla.

6. Vegetariskt.  Vegansk mat för hundar möts ofta av kritik från dem som är övertygade om att det är onaturligt för hunden att inte äta kött. Foder som är helt fritt från animalier finns i både våt- och torrform och kan vara nödvändigt för hundar som är allergiska mot kött och mjölk.Bra att veta är att hunden har svårare att tillgodogöra sig de viktiga ämnena som finns i grönsaker, frukt och spannmål. En vegetarisk måltid för hund kan bestå av: majs, soja, ris, oljor, ärter, havre, vete, äggpulver, spenat, persilja, blåbär och tillsatta mineraler och vitaminer.

24 maj 2015