Hundvakt.info

Vår vision: BORÅS BÄSTA HUNDVAKT SERVICE - För att livet blir bekvämare, hunden blir gladare, familjen nöjdare - och vardagen lite lättare för dig och din hund. Hundvakt.info finns till för dig och din hund.

FÖRSTA HJÄLPEN FÖR HUND

Vad gör du om din hund blir skadad, ormbiten eller förgiftad? Här får du en liten första hjälpen-guide!

Avvärj akut fara för dig och din hund

Andning

Kontrollera andning och puls

Blödning

Stoppa eventuella blödningar

Chock

Behandla och motverka chock

En skadad och rädd hund kan behöva munkorg.

Grundregler

Förbli lugn och sansad.

Försök få tag på en medhjälpare så att du kan koncentrera dig på att ge första hjälpen, medan din medarbetare assisterar, ringer till veterinären och så vidare.

Kontrollera hundens tillstånd genom att se om hunden reagerar när du kallar på det eller klappar i händerna. Var beredd på att hunden plötsligt kan bita i nödsituationer, även om den känner dig. Behöver du sätta munkorg på hunden? Bind en gasbinda runt nosen och knyt en enkel knut under hakan. Bind ihop ändarna under öronen.

Om hunden inte andas eller verkar livlös, försök rädda hunden genom återupplivningsförsök.

Ljusröda, pulserande blödningar (pulsåder) ska tryckförbindas eller täckas över med en ren handduk, eller några sterila kompresser, medan hunden körs till veterinären.

Konstgjord andning

Om hunden har slutat andas, måste du handla snabbt så att hundens lungor börjar arbeta igen och hela kroppen får syre.

Lägg hunden på sidan med rak hals. Öppna munnen och dra ut tungan, så att luftvägarna är öppna.

Skulle hunden fortfarande inte andas, stäng dess mun och håll den stängd. Andas åt den genom att blåsa sakta och försiktigt i näsborrarna. Fortsätt tills hunden börjar andas av sig själv eller tills du kommer till veterinären.

Heimlich-manövern

Stå bakom hunden med benen isär och slå båda armarna runt bakre delen av hundens buk.

Lyft upp bakdelen mot ditt bröst, kläm på buken och skaka försiktigt.

Små hundar kan man lyfta upp helt och hållet. Om det är en stor hund, lyft upp bakdelen och låt hunden ha frambenen i marken, som om hunden vore en skottkärra.

Det krävs lite kraft för att göra Heimlich-manövern på rätt sätt, så var inte rädd för att trycka, som en björnkram. Hundens liv kan hänga på det!

Kräkningar

Om hunden har kräkningar och du misstänker att hunden blivit förgiftad ska du alltid kontakta veterinär.

Att hunden försöker kräkas utan att lyckas kan vara symptom på att den har fått magomvridning. Hunden brukar då också bli orolig och buken sväller. Om du misstänker magomvridning måste du uppsöka veterinär genast.

Ormbett

Inspektera och leta efter bettet.

Ta dig så fort som möjligt till veterinär. Man kan även ge kortison, om man har det tillgängligt, dock diskuteras det huruvida kortisonet har inverkan eller ej så detta bör du diskutera med din veterinär och ta ställning till.

Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben. Om du inte kunnat ge kortison och måste flytta hunden, bär den om det är möjligt.

Om du kan få tag på is - lägg ett kylande omslag.

Uppsök alltid veterinär!

Diverse tips

Blödande klo

Försök inte att klippa eller avlägsna den brutna klon. Pressa en kompress mot klon. Blödningen stannar efter några minuter. Uppsök veterinär fortast möjligt. Egen skyddsstrumpa

Trä en kraftig plastpåse över bandaget och fixera med gummisnoddar. Blödande ben, tass eller svans

Täck över såret med en kompress. Lägg handen på bandaget och tryck stadigt. Håll kvar för att stanna blödningen. Om blodet går igenom skall bandaget inte tas bort. Lägg flera kompresser och fortsätt att trycka tills blödningen upphör. Vira elastisk gasbinda omkring bandaget tillräckligt hårt för att hålla bandaget på plats. Stannar inte blödningen inom fem minuter måste du anlägga stasförband: Bind en gasbinda mellan såret och hjärtat, 5-10 cm ovanför såret. Bind fast en pinne med en enkel knut. Vrid pinnen tills blödningen stannar, men inte hårdare. Bind om pinne och tass så att bandaget hålls på plats. OBS! Skulle det ta tid att nå veterinären skall tassförbandet lossas under ett par minuter varje kvart och sedan dras åt igen. Tassförband

Tvätta såret och lägg på en steril kompress. Lägg förbandsvadd mellan tårna och under sporren för att förhindra trycksår och irritation. Täck såret med ett sterilt material som inte luddar. Håll vadden (en eller två fingrars bredd) på plats med ett gummiband. Se till att det sitter ordentligt utan sitta så hårt att det stoppar blodcirkulationen. Lägg bomull runt tassen och en bit upp på benet. Det yttersta lagret ska bestå av plåster och ska förstärkas med flera lager på ställen som utsätts för slitage, t.ex. trampdynan. Linda gasbindan fram och tillbaka, fäst med tejp, runt tassen och benet. För att förhindra att förbandet glider ner kan du eventuellt fästa det i pälsen med plåster. Fäst aldrig på bar hud eftersom det finns viss risk för infektion.

Kontakta veterinär eller inte?

Lita alltid på din intuition och ring hellre en gång för mycket till veterinären!

Symptom att se upp med och uppsöka/rådfråga veterinär vid:

Problem med andningen Svåra kräkningar Svår diarré Blod i avföringen Blod i uppkastningarna Allvarliga blödningar Krampanfall Extrem svaghet och matthet Ihållande hosta Hostar blod eller annan vätska Blekt tandkött Uppsvälld buk Plötsliga skador Om du vet att hunden ätit kemikalier eller gifter, eller om andedräkten luktar kemikalier Allvarliga matsmältningsproblem Svårigheter att kissa Förändringar i ögonen Alla typer av trauma

Skriv ut och spara! Sätt upp på ett lättillgängligt ställe i hemmet. Komplettera med viktiga telefonnummer, som till exempel veterinärer, djursjukhus, giftinformationscentralen och liknande.